Grad Bled

 

Vina Dornberg – vino 1000 let starega Blejskega gradu

Blejski grad se lahko med drugim pohvali tudi s pravo srednjeveško vinsko kletjo, vino vinske kleti Dornberg pa ponosno predstavlja uradno vino gradu!

 

 

Vinska klet Blejskega gradu

Obisk vinske kleti Vina Dornberg, ki se nahaja v samem srcu Blejskega gradu, prinaša pravo doživetje v srednjeveškem okolju. Grajska kletarja Andrej in Uroš vam z veseljem predstavita zgodovino vinske trte ter ponudita kozarec okusnega vina. Ročno polnjenje lastne steklenice vina predstavlja za vse, ki tega še niste doživeli, pravi spektakel! Obiskovalec si najprej sam natoči steklenico izbranega vina. Steklenico nato začepi s plutovinastim zamaškom in s stopljenim čebeljim voskom povoska vrat. Steklenico ovesi z etiketo in jo zaveže okrog vratu z vrvico, ki jo zapečati s pečatnim voskom ter nanj odtisne žig. Grajski kletar mu nato izda certifikat o kakovosti vina in o lastnoročno izvedeni polnitvi. Izkušnja predstavlja pravi vinski užitek in edinstveno priložnost za vse, ki vam je vino ne samo odličen okus, ampak tudi doživetje!

 

 

Zgodovina Blejskega gradu

Na mogočni strmi skali, ki se dviga 130 m nad ledeniškim Blejskim jezerom, stoji simbol Bleda in Slovenije – Blejski grad. Po ohranjenih pisnih virih je to najstarejši grad na Slovenskem, ki je bil z darovnico prvič omenjen leta 1011 kot »castellum Veldes«. Podoba gradu nad jezerom z romantičnim otočkom in cerkvijo je tista blejska značilnost, ki je skozi stoletja postala prepoznavna doma in v svetu. Razgledne terase gradu ponujajo čudovit razgled na jezero z otokom, Lesce, Radovljico in na gorski svet Karavank in Julijskih Alp. Več kot tisoč let nazaj, 10. aprila 1004, je nemški kralj Henrik II. v italijanskem Trentu podaril briksenškemu škofu Albuinu in njegovi škofiji posest Bled na Kranjskem, ki je bila takrat poznana pod nemškim imenom Veldes. Leta 1011 je cesar Henrik II. Albuinovemu nasledniku Adalberonu z novo darovnico podaril tudi grad na pečini (»castellum Veldes«) oziroma kot ga poznamo danes – Blejski grad. Ta je nekoč predstavljal upravno središče briksenške zemljiške posesti na Gorenjskem. Njegovo zgodovinskost in preteklost lahko občutimo še danes.

 

 

Blejski grad danes

Urejen je kot razstavni objekt. Prostori v reprezentančnem traktu ob kapeli prikazujejo najstarejšo zgodovino Bleda vse od prvih izkopanin in predstavljajo grad po posameznih stopnjah zgodovinskega razvoja s takrat značilno opremo. Oprema ni z Blejskega gradu, je pa pomembna za ilustracijo stanovanjske kulture v obdobjih, ki jih je preživel. Poleg muzeja lahko na gradu obiščete grajsko tiskarno, grajsko klet in grajsko zeliščno galerijo, restavracijo ali si ogledate multivizijo. Grajsko razpoloženje v poletnih mesecih popestri graščak s svojim obiskom ter lokostrelskim turnirjem. Blejski grad privlači obiskovalce tako s svojo starostjo in slikovito arhitekturo kot z nepozabnim razgledom na Blejsko jezero ter širšo okolico Gorenjske.
(povzeto po http://www.blejski-grad.si/blejskigrad)