Slovenija English Bosna i Hercegovina

Vinorodni okoliš Vipavska dolina

Vinorodni okoliš Vipavska dolina obsega 2100 ha površine in je del vinorodne dežele Primorske, kamor sodijo še vinorodni okoliši Goriška Brda, Kras in Slovenska Istra. Geografsko je Vipavska dolina omejena s pogorjem Nanosa, Trnovske planote in Krasa. Na zahodu je odprta proti Furlanski nižini in zato deležna ugodnega mediteranskega podnebnega vpliva. Sama dolina je sicer ena najbolj vetrovnih predelov Slovenije (z Nanosa pogosto piha burja s hitrostmi nad 100 km/h).

Med belimi sortami vinorodnega okoliša so priporočene sorte rebula, malvazija, laški rizling, sauvignon, pinela, zelen, beli in sivi pinot ter chardonnay. Med rdečimi sortami so priporočene: merlot, barbera, cabernet sauvignon in modri pinot.

Dovoljene sorte gojenja so tudi refošk, furlanski tokaj, rumeni muškat, pikolit, vitovska grganja, prosecco, cabernet franc, syrah, glera, klarnica, pergulin in poljšakica. Iz priporočenih sort pridelujemo vina z geografskim poreklom, ki predstavljajo osnovo vinogradništva na določenem območju, dovoljene sorte pa so lahko prisotne le v vinskih zvrsteh, kjer so združene različne vinske sorte.

Bela vina

Peneča vina

Rdeča vina

© 2018 Vina Dornberg

by : triptih