Slovenija English Bosna i Hercegovina

Vina Dornberg - vino 1000 let starega gradu Bled

Zgodovina Blejskega gradu

Blejski grad je po ohranjenih pisnih virih najstarejši grad na Slovenskem, z darovnico prvič omenjen leta 1011 kot castellum Veldes.

Na mogočni strmi skali, ki se dviga 130 m nad ledeniškim Blejskim jezerom, stoji simbol Bleda in Slovenije – Blejski grad. Podoba gradu nad jezerom z romantičnim otočkom in cerkvijo je tista blejska značilnost, ki je skozi stoletja postala prepoznavna doma in v svetu. Z razglednih teras gradu je izreden razgled na jezero z otokom, po deželi z Lescami in Radovljico na dlani ter po goratem svetu Karavank in Julijskih Alp.

Več kot tisoč let je minilo, bilo je 10. aprila leta 1004, odkar je v italijanskem Trentu nemški kralj Henrik II. podaril briksenškemu škofu Albuinu in njegovi škofiji posest Bled na Kranjskem. Leta 1011 je cesar Henrik II. z novo darovnico Albuinovemu nasledniku Adalberonu podaril tudi grad na pečini (castellum Veldes), ki se v tej drugi darovnici prvič omenja v ohranjenih pisnih virih. Blejski grad je bil upravno središče briksenške zemljiške posesti na Gorenjskem. V srednjeveških virih se ime Bleda omenja v nemški obliki Veldes. Blejski grad je po času omembe najstarejši grad na Slovenskem. Grajska poslopja so razvrščena ob spodnjem in zgornjem dvorišču.


Blejski grad danes

Urejen je kot razstavni objekt. Prostori v reprezentančnem traktu ob kapeli, ki je najbolj zanimiva stavba, prikazujejo najstarejšo zgodovino Bleda vse od prvih izkopanin in ter grad po posameznih stopnjah zgodovinskega razvoja s takrat značilno opremo. Oprema ni z Blejskega gradu, je pa pomembna za ilustracijo stanovanjske kulture v obdobjih, ki jih je preživel. Poleg muzeja na gradu lahko obiščete grajsko tiskarno, grajsko klet in grajsko zeliščno galerijo, restavracijo ali si ogledate multi vizijo. Blejski grad privlači obiskovalce tako s svojo starostjo, slikovito arhitekturo kot z nepozabnim razgledom na Blejsko jezero ter širšo okolico Gorenjske. Grajsko razpoloženje v poletnih mesecih popestri graščak s svojim obiskom ter lokostrelskim turnirjem.
(povzeto po http://www.blejski-grad.si/blejskigrad)

Danes se grad lahko pohvali s pestro ponudbo: muzejem, srednjeveško tiskarno, kovačnico, restavracijo – in pravo srednjeveško vinsko kletjo. S ponosom se lahko pohvalimo, da je vino vinske kleti Dornberg uradno vino gradu Bled.


Vinska klet gradu Bled

Pravo doživetje v srednjeveškem okolju je obisk vinske kleti Vina Dornberg, ki se nahaja v samem srcu Blejskega gradu. Grajska kletarja Andrej in Uroš vam z veseljem predstavita zgodovino vinske trte, ter ponudita kozarec vina. Ročno polnjenje lastne steklenice vina predstavlja za vse, ki tega še niste doživeli, pravi spektakel.

Na Blejskem gradu v vinski kleti Vina Dornberg si lahko obiskovalec sam natoči steklenico izbranega vina, si ga s plutovinastim zamaškom začepi, povoska vrat s stopljenim čebeljim voskom in steklenico ovesi z etiketo, ki jo zaveže okrog vratu z vrvico, katero zapečati s pečatnim voskom in nanj odtisne žig. Grajski kletar mu izda certifikat o kakovosti vina in o lastnoročno izvedeni polnitvi. Pravo doživetje, pravi vinski užitek, odlična posebnost za vse, ki vam je vino ne samo odličen okus, ampak tudi doživetje.


Bela vina

Peneča vina

Rdeča vina

© 2018 Vina Dornberg

by : triptih